Saturday, April 25, 2015

Zafra ja ensimmäinen oikea kaupunki

Maisemat vaihtuivat pelloiksi ja taas kumpuileviksi pelloiksi; vehnää, kauraa ja viiniviljelmiä. Osa pelloista on vielä mustalla mullalla..Toki kukkaniittyjäkin näkyi ja etenkin Monetin maalaamaa unikkoketoa.
Tänään onnistui Bluetooth-yhteys, joten joku kuva eilisestä. Eilen ihailimme kiviaitoja, käsin taidolla tehtyjä ja mennyttä huokuvia.
Tämän kuvan toinen tarkoitus oli kertoa, miten kätevä vaellusasu on hame. "The first lady I have seen walking in a skirt", joku sanoi. Hän ymmärsi miten vilpoinen hame voi olla kuumalla säällä.

Tämän päivän taival oli varjoton, mutta onneksi päivä oli pilvessä. Vastaan tuli lammaslauma. Siinä ne seurasivat paimenta eikä ajatustakaan karkuun juoksemisesta.
Tänään olen oppinut mitä on sikolauma, mistä UT puhuu; satoja sikoja laitumella. Tämä on sikojen kasvatusseutua, erityisesti mustien sikojen. Niistä tehdään mm. jamonia eli ilmakuivattua kinkkua. Jamon Iberia on erityisen hyvää ja se on tehty mustien sikojen lihasta.

Koska FB:ssa Pyhiinvaeltajien ryhmässä on puhuttu paljon Zafran toisesta albergasta eli Alberge de la Asocation de amigos del camino, menimme sinne.
Petimme on tuolla erkkerissä. Yksi haaveeni eli huone jossa on erkkeri, toteutuu tällä tavalla. "Kaikkea ei tarvitse omistaa itse", sanoi kälyni. No, ei tämä nyt ihan perusalberga ole. Suihkutilat ja vessa näyttää tältä
Jotenkin tämä paikka liittyy van Gouhiin kun meidänkin huoneen nurkassa on hänestä muistuttava taiteilijannurkkaus. Yöpyminen maksoi 12 €.
Tänään jo kahdet hyvästit. Barselonalainen mies voi huonosti ja lähti kotiin. Hyvästit aamiaisella. Maria-Ellen oli nainen, joka Monesteriossa tuli sanomaan"Hi, wellcome". Juttelimme lyhyessä ajassa paljon. Hän on amerikkalainen, ollut vaihto-oppilaana Argentiinassa, ollut naimisissa kolumbialaisen kanssa ja asunut 20 vuotta siellä, puhui ranskaa, espanjaa, englantia ainakin. Kerroin että meillä on ollut 6 vaihto-oppilasta. Hän oli siitä vaikutettu, koska vaihto-oppilasvuosi oli ollut hänelle käänteentekevä ihmiseksi kasvamisessa. Tapasimme eri päivinä mennen tullen ja tänään hän lopettaa tämänvuotisen caminon "Grand children need me". Hän tuli vuoteeni reunalle istumaan ja kertoi, että hän pitää minut aina sydämessään, koska hän arvosti kotimme avaamista vaihto-oppilaille: "Universuni kiittää teitä. Nuo nuoret ihmiset eivät ole samoja kuin teille tullessanne. Pienillä muutoksilla muutetaan maailmaa". Olin ihmeissäni, koska emme pitäneet mitenkään kummallisena vaihto-oppilaiden kotina ja vanhempina olemista, kun iso talomme alkoi vähitellen tyhjentyä omista lapsista. Maria-Ellen antoi kotoaan Caroliinasta tuomansa pienen simpukan. Lämmin kohtaaminen. Rohkaisu. Kannustus jatkaa sillä tiellä, jossa pienet asiat ovat pienien muutosten alku.

Tämän päivän eucaristico
* selvisin aamun pettymyksstä kun Caldsadilla de los Barrosissa ei löytynyt aamukahvia ja edessä 15 km taloton taival
*  albergassa tervetulleeksi toivotti rauhoittava musikki, josta olemme saannet nauttia koko iltapäivän
* kohtaaminen M-E:n kanssa, siis todellinen kohtaaminen

Zafra on oikea kaupunki. Lauantaina tämä on tietysti hiljainen eikä turistikausi ole vielä alkanut. Keskustassa on Tukholman Gamla Stania muistuttava vanha kaupunki. Muuten turistikaudesta puheenollen esim. Monasteriossa oli useita hotelleja, jotka tarjosivat peregriinoille majoituksen, illallisen ja aamiaisen 25 €. Ei paha hinta ja hyvä idea saada edes vähän käyttöä hotelleille. Tosin monet valitsevat silti albergat sosiaalisuuden ja kohtaamisten vuoksi.
Etsimme kirkkoa, jossa olisi messu tänään tai huomenna. Kummallista, että albergiissa ei ole paikallisista messuista informaatiota eikä edes läheisen kirkon ovissa. Jatketaan etsintää.
Ajan patinoima kirkko voi olla kirkko, Jumalan ja perheväen kohtaamispaikka.

No comments:

Post a Comment