Tuesday, September 6, 2011

Maaseudun rauhaan, vuorien keskelle

Tänään olemme ajelleet samanlaisia serpentiiniteitä kuin Norjassa tai Sveitsissä. Kun täällä tehtiin asfalttiteitä vuorille, pantiin aasit kävelemään ensin vuorlle. Ne löytävät paraan reitin. Toinen syy aasien käyttöönon se, että aasit kiertävät miinat, joita on vielä monilla vuorilla.


Miten taas kuvaisin tämän päivän?Jos Armenian maisemaa pitäisi kuvata kahdella sanalla, ne olisivat vuoret ja kivi. Rakennukset tehdään usein sahatusta kivestä ja kiviä on uskomattoman monen värisiä. Samassa rakennuksessakin käytetään useaa väriä. Tänään on ajettu yli 270 km Jerevanista kaakkoon. Nuorisojoukkomme Anna on vaihtunut Amalia-äitiin. Amalia on mitä sydämellisin ihminen. Ilman yhteistä kieltäkin voi olla ystäviä. Isoäiti Satikin kanssa käytän 20 venäjän sanaa, jotka osaan. Niilläkin pääse jo pitkälle.

Mutta nyt matkaan. Ensimmäinen kohde oli Khop Viropin kirkko, turha sanoa, että vanha kirkko kun kaikki kirkot ovat vanhoja ja kaikkien kirkkojen arkkitehtuuri on sama. Eipä tarvitse kenenkään arkkitehdin rakentaa kirkosta monumenttia itselleen. Kirkkorakennus noudattaa samaa ajatusta kuin liturgia;kerran hyväksi havaittu saa elää ja palvella.

Laskeuduimme kirkon alla olevaan tilaan, joka oli ollut Grigorin vankilana 13 vuotta 200-luvun lopulla. Hän levitti kristinuskoa innokkaasti ja hallitsija Trdat pani hänet vankilaan. Armeniassa oli jonkun verran kristittyjä,koska apostoli Taddeus ja Bartolomeus olivat olleet siellä. Grigor olisi kuollut vankilaansa, mutta eräs nainen pudotti ruokaa pienestä ikkunasta.

Kolmentoista vuoden jälkeen Trdat sairastui ja hänen kasvonsa olivat kuin sian kasvot.Hänen siskonsa näki unen, että Grigori on otettava vankilasta ja hän voi auttaa. Niin tapahtui. Grigori rukoili ja  Trdat parani. Paikalle rakennettiin kirkko. Tämän jälkeen hän julisti Armenia kristilliseksi valtioksi. Tämä oli tausta, että Armenia on maailman ensimmäinen kristillinen valtio.


Noravankin kirkolla tapasin ruotsalaisen turistiryhmän. He olivat eläkkeellä olevia tai lähellä eläkeikää olevaa yliopistoväkeä, historioitsijoita yms. He kirjoittivat ahkerasti muistiinpanoja. Moni tuli kertomaan, että on käynyt Suomessa, joku toukokuussa Ruotsin historian konferenssissa Vaasassa, joku viime  viikolla pohjoismaiden yhtisessä tapahtumassa myös Vaasassa, joku kertoi luennoineensa usein Turussa. Olipa mukava tapaaminen ja hauskalta tuntui käyttää toista kotimaista tämän kielten sekoituksen keskellä.

Jermukon vanha, kuuluista kylpylä – sanatorio oli illan matkankohde. Terveellinen mineraalivesi on houkutellut paikalle kylpylän. Paikalla on myös kuumia lähteitä- Yhdestä seinästä tuli 30 C, 35C....53C mineraalivettä ja sitä sai juoda. Asiaan kuului pieninokkainen kannu, josta mineraalivettä juotiin. Kannun sain matkamuistoksi. Sanatorion puisto oli kuin suomalainen metsä, harvinainen Armniassa, mutta meikäläiselle tuttu.Neuvostoliiton aikainen sanatorio on aikansa elänyt ja poissa käytöstä, mutta uusia on rakennettu tilalle ja uusia rakennetaan. Alueella on myös lukemattomia hotelleja. Talvella läheisellä vuorella on laskettelukeskus. Ympäristössä on paljon ihailtavaa, mm isot vesiputoukset. Välistä ne juoksevat vapaana, mutta usein ne on padottu sähkön tekemistä varten.

Tai miten kuvaisin solaa, jota ajoimme useita kilometrejä. Molemmilla puolilla jyrkkäreunaiset vuoret.  Jumala on luomistyön aikana nähnyt, että tälle köyhälle maalle on ylivoimaista rakentaa teitä vuorin yli, niinpä hän on jättänyt muutamiin paikkoihin juuri tien verran solaa vuorien väliin.
David (Satenikin veli) tuntee uskomattoman paljon historiaa ja itä-maiden kulttuuria. Hän kertoi, että aikanaan tataarit tulivat Mongoliasta valloittamaan Armeniaa. He eivät pystyneet elämään maassa, kun maa on kauttaaltaan vuoria. He ovat tottuneet erämaahan (dessert). Siksipä armenialaisten maa on kutistettu vuorien alueelle. Georgiassa on viljelykelpoista maata, Turkissa ja Aserbaitsenissa myös. Armenia sai tyytyä vuoriin.
Askel on viela kevyt vaikka seikkailua on kulunut jo kolme vuorokautta

Lupaan Araratista paremman kuvan kun avaamme Satenikin kuvat

Tosin tänään näimme Armenian ainoan tasaisen alueen. Se on Araratin laakso. Se on viljelty hyvin tarkkaan. Tienvarret olivat täynnä hedelmien ja vihannesten kauppaajia. Tomatti, ihanan isot ja maukkaat; 20 cent/kg, meloni 20 cent/kg ja siihen malliin. Ararat-vuori on kyllä vaikuttava; kuin morsian valkoinen huntu päässä Armenian puolelta katsottuna. Näin armenialaiset näkevät. Kiipämiseen vuorelle  pitää olla Turkin lupa. He eivät päästä Armenian puoliselle rinteelle eikä jäätikölle, jonka alla Nooan arkki oleteaan olevan Ainoastaan tutkijat saavat mennä sinne. Nyt onkin vahvaa tietoa siitä, että jään sisältä olisi kaivautumassa arkin osia esiin. Se on Turkkilaisille hankala kysymys. 

Keskella putousta

“Milloin sinä olet nukkunut viime yönä” kysyin Amalialta. Yöllä hän pesi pyykin, että meillä oli puhdasta ja tänään ja aamulla hän oli paistanut meille hyvät eväät. Lavash on monikäyttöinen leipä, siis ohuesta ohuin leipä. Sen sisään oli kääritty justoa ja kinkkua ja vihanneksia ja  paistettu. Kanapihvien sisään oli piilotettu juustoa ja sieniä ja keitetty rasvassa. Voi miten hyvää. Ja hedelmiä ja vihanneksia ja Armenian ihanaa mineraalivettä.Voiko parempaa piknikiä olla.

Tänään yövymme Sisianin kaupungissa (3000 asukasta) nuorten entisen työtoverin Anin luona. Hän asuu miehensä kanssa isovanhempien talossa, kauniissa ja remontoidussa. Mies työskentlee armeijassa ja Ani käy kaksi peräkkäistä yövuoroa Jerevanissa. Hän kulkee kuulemma työmatkan taksilla neljän muun kanssa ja hinnaksi tulee edestaksian 12 euroa.

Tänään keskustelimme paljon hinnoista ja palkoista. Hintataso täällä on keksimäärin puolet halvempi kuin Suomessa paitsi sesonkiaikaan hedelmät ja vihannekset. Palkkataso on jopa yli kymmenen kertaa pienempi kuin meillä. Vararehtori yläasteella ja lukiossa saa 200 euroa, lääkäri 400 euroa,  4 h päivässä tekevä lääkäri 80 euroa. Joten voimme ymmärtää,miksi nuoriso haluaa ulkomaille. Tosin diasporassa elävät avustavat omiaan Armeniassa ja käyvät täällä. Heillävoi olla asunto täällä odottamassa heitä. Jokaisen armenialaisen kansallinen identiteetti on vahva.

No comments:

Post a Comment