Thursday, April 27, 2017

Santillana del Mar 27.4.2017
Kunnallinen alberga Jesus Otero

Ah, caminolla on aikaa ajatella.  Muistelen edelleen eilistä iltaa ja ennen illallista ollutta yhteistä kokoontumista. Nestor (Abuelo ) sanoi että se mitä omistat (any proporty) ei ole sinun, ei sinun ansiotasi, että sinulla se on, vaan monet ovat tehneet työtä (efort) että sinulla se on tänään. Miten oikeassa hän on. Hän halusi näyttää isovanhempiensa kuvat muistutuksena, että Guames tänään on seurausta heidän elämänyöstään, vaikka tämä paikka on palvellut pyhiinvaeltajia vasta 18 vuotta.

Solidaarisuuden perusta on tuo mainittu ajatus. Nimittäin Nestorin elämäntyö on ollut solidaarisuuden viljelyä. Kun hän oli ensimmäisessä papin paikassaan Pico vuoristossa kaukaisessa, eristyksessä olevassa kylässä, hän tutustui uuteen kulttuuriin, jonka arvoina oli solidaarisuus ja henkinen vahvuus (mental strenght). Kolmen vuoden työjakson jälkeen hän lähti kulkemaan ympäri maailmaa ja käymään elämän yliopistoa (university of life)  ja tutkimaan noita kahta arvoa, miten ne näkyvät ja miten niitä voi viljellä.


Tässä on elämän yliopisto, jolla hän matkusti ympäri maailmaa. Hän ilmaisi käyneensä myös Suomessa. Kun kuuli, että olimme Vaasasta, hän kyseli sen kauniin valoisan puukirkon nimeä, joka on lähellä Vaasaa. Mustasaaren kirkkohan se on. Ja niin kaunis, että se on ollut komen lapsemme vihkikirkko.

 Ruokailuhuoneen seinältä löytyi myös eksoottinen kuva Suomesta. Me emme osaisi ajatella tukkilautasta, että se on turistinähtävyys. Lähelle näkee joskus huonosti. Joku ulkopuolinen voi avata silmät ja auttaa ihmettelemään.

Nestor alleviivasi kohtaamisia, vuorovaikutusta, erilaisten ihmisten kohtaamista, eri kielien, eri ajattelutapojen. Hän toivoo caminon olevan sellainen paikka. Kieltämättä yhteiset ateriat illalla, missä niitä sattuu olemaan ovat yksi caminon high light.


Guamesissa voidaan tarjota ateriayhteyttä suurellekin joukolle. Pyhiinvaellukset alkoivat  noin 18 vuotta sitten ja silloin Guameksessa kävi alle 10 vaeltajaa. Viime vuonna lukumäärä on 10 000... Olisi mielenkiintoista tietää, mitä kukin ottaa mukaansa.
 Eilinen oli luxus päivä kun tapasimme saksalaisia, jotka puhuvat englantia ja USAlaisia... Tämän päivän albergassa saamme olla kielitaidottomia suomalaisia kun huoneessamme on italialaisia ja ranskalaisia. Ateriayhteys; se on minulle ollut aina tärkeä ja se yhdistää kaikkia kulttuureita enkä soisi sen katoavan pikaruoka-aikakauden ja kiireen myötä.

Kirjoitin Albergan vieraskirjaan sivun kaikesta siitä, mitä siellä käynnit ovat minussa saaneet liikkeelle. Katsoin vanhoja blogeja ja huomaan että olen aikaisemminkin seisonut samojen kuvien äärellä ja tallentanut ne blogiin. Miksi oppiminen on niin hidasta heräämisestä toimintaan? Tosin olen ottanut jo ensimmäiset askeleet doing-ihmisestä beeing suuntaan. Tavoitteeni ei kyllä ole beeing, ehkä seeing and hearing paremminkin.


Tämän päivän meri. Saimme valtaa noin 8 km tuossa rantapenkereellä ja myöhemmin hiekkarannalla (playa). Tänään me ja monet muutkin jouduimme olemaan meren armoilla. Meidän oli määrä mennä veneellä/laivalla Sotosta Santanderiin (1/2h) mutta meri oli niin alhaalla, että laskuveden aikaan juuri tänä päivänä laiva ei päässyt rantaan vaan 2 km kauemmas. Mukavaa sadevaellusta.
Eipä siinä hymy hyytynyt vaan iloisina odotimme laivaa ja jatkoimme Santanderista junalla Barrenaan ja taas satoi. Siitä 7 km kävely ja tämä viehättävä kivinen turistikaupunki odottaa pinchojen metsästäjiä.

Pyhä on käännettynä Jumalalle erotettu. Minä laajennan käsitettä tutkiessani pyhiinvaellusta koskemaan kaikkea sellaista mitä Jumala on saanut aikaan, sellaista, missä on ollut mukana Jumalan kosketus, hänen salattu luomistyönsä, mihin ihminen ei olisi viisaudessaan pystynyt. Siis kaikessa arkisuudessaan siinä on jotain transsendendalista.

Tämän päivän pyhiin vaellus on kohtaamisissa. Siis niissä kohtaamisissa, joissa peregriinot tapaavat. Tunnistamme toisemme repusta. Silloin tervehdimme iloisesti ja koemme häivähdyksen samaan joukkoon kuulumisesta. Siinä  hetkessä on tuokioksi vaellettu pyhiin. Kokemus vahvistuu, jos seuraavana päivänä kohtaamme samat ihmiset.

1 comment: