Thursday, July 22, 2021

Pyhän Olavin merireitti 22.7.2021

 


Villa Wolaxisissa yöpyminen sai yllättäen erityisen merkityksen kun kuulimme että tuttavaperheen tänä keväänä ylioppilaaksi päässyt Poika oli ollut töissä Villa Wolaxissa ja olisi ollut syksyn aina merivoimiin menemiseen saakka tammikuuhun ellei hän olisi odottamattomasti kuollut moottoripyörä onnettomuudessa kesäkuussa. Koskettavat hautajaiset olivat viime perjantaina. ” Hän oli hyvä, pidetty, luotettava ja iloinen poika”, henkilökuntaan kuuluvat kertoivat yhtä liikuttuneena kuin minä. Elämän arvaamattomuus. Sanattomuus.

Aamu alkoi peregriinolle ennen kokemattomalla hotelliaamiaisella. Ihmeeksemme kävely sujui eilisestä kankeudesta  huolimatta. Ilma oli puolipilvistä, sopivan tuulista, päivällä paisteista ja 22C. Onneksi saimme kulkea paljon puitten varjostamia teitä. 

Ennen Paraista olisi ollut Kirjalan kahvitupa kohta  Kirjalan sillan jälkeen. Eipä vielä kahvittanut äskeisten croissant kahvien vuoksi.

Löytyipä sillan ja Paraisten puolivälistä Rallen kahvi ja ruokapaikka. Tosin sitäkään emme testanneet, sillä toivoimme että nälkä ehtisi tulla kun saapuisimme Paraisille. Siellä lounastimme Kamun lounaspaikassa hyvässä buffet pöydässä.

Yksi tavoitteemme oli Paraisten kirkko. Istuimme pihalla ja kirkkoherra pysähtyi juttelemaan. Olipa lämmin ja kohtaava hetki.


Paraisten kirkkossa on keskiajalta peräisin oleva Pyhä Birgitan patsas ja vastikään Kansallismuseosta tuotu Pyhän Olavin patsas. Ne piti tietysti kuvata.



Tällä reitillä on osattava ennakoida tai suunniteltava etukäteen majapaikkojen lisäksi, missä voi syödä ja milloin on ostettava ruokaa. Nyt meidän oli ajateltava ruokaostokset Nauvoon asti eli lauantai aamuun. Sitä ennen ei ole Lauttarannan kioskia kummempaa kuulemma.

Tänään majoituimme Villa Reuterissa. Sekin on 2-3 km reitiltä syrjässä. Itse asiassa Pyhän Olavin merireitin infokarttojen  perusteella en tajunnut, että ko paikat eivät ole reitin varrella. Vielä hullummin kävi kolmannen yön kanssa. Kirjais Kursgård osoittautui  6 km reitiltä.Sen peruimme ja saimme Norgårdin mökkikylästä mökkeröisen. Joitain reitin varrella olevia B&B paikkoja olin kysynyt, mutta aina kerrottiin että heinäkuu on täyttä.


Tämän illan maisema ikkunastamme. Saimme tai jouduimme ottamaan luxus huoneiston, jossa on keittiö-olohuone ja kaksi makuuhuonetta. Tämä on modernisti sisustettu vanha koulu, joka tarjoaa huoneita ja huoneistoja lomailijoille. Rannassa on kajakkeja ja veneitä vapaasti käytettävissä. Emme ole koskaan vaelluspäivän jälkeen olla turisteja!!!

Heinäkuu ei ole parasta vaellusaikaa mahdollisen kuumuuden ja lomasesongin takia. Meidän vaellus sijoittui tähän koska matkamme vaihtuu sunnuntaina Pärnäsissä privaatti purjehdukseksi, jos Jumala suo.

Molempina päivinä kilometrejä on kertynyt noin 29. Tämän päivän reitti kulki pyöräteitä päätien molemmin puolin. Olen muuten tosi kiitollinen että Mies (78) on halukas kanssani (72) tällaisiin seikkailuihin. Matkat ovat lyhentyneet, mutta aina sanomme ”Nyt kun vielä….nilkat, lonkat, polvet yms toimii…”

Päivän kukka on jälleen minulle uusi, mutta mataroihin se kuuluu

2 comments:

  1. Harmi, kun majapaikkoja ja ruokapaikkoja ei ole paljoa reitin varrella.
    Olisiko Turun pyhiinvaelkustoimiston syytä etsiskellä halukkaita asukkaita matkan varrelta tarjoamaan palveluksia.

    ReplyDelete