Wednesday, July 28, 2021

Lähtisinkö Pyhän Olavin merireitille?

 Nauvon saarelta Pärnäsissä astuin purjeveneeseen kahden lapsiperheen mummoksi. Samalla saatoin käydä toteamassa Aspön satamassa, että olin ensimmäinen, joka kysyy leimaa pyhiinvaelluspassiin. Heillä oli kaksi vuotta sitten saatu virallinen leimasin,

Aspön kirkon jokaisesta ikkunasta näkyy meri.
Tuolla keinuu pieni pursi.
Jurmossa eikä Utössä tiedetty pyhiinvaelluspassin leimaamisesta mitään.
Auringon laskut olivat pysähdyttävä näkyy
Jurmon kirkon ikkuna. Tästä katselee kirkkoväki.
Ŋ
Utö on niin tuttu lapsuudesta asti säätiedotuksissa, että tuntui aivan erityiseltä päästä sinne.
Rukoushuone, jonka kyläläiset rakensivat kun majakassa olevan kappelin portaat tulivat liian raskaiksi vanhoille nousta ja laskea.
Saaren karua kautta ja mysteeri.
Täällä jos missä hiljaisuus kutsuu

Majakan yläsalissa on kappeli. Sinne vaellus päättyi tällä kerralla.

Lähteäkö? 
Jos et paheksu vaihtelevia teitä: suurin osa. metsäteitä tai kylien maanteitä, mutta mukaan mahtuu pyöräteitä ja Saaristotien reunaa.

Kävellessä näet jokaisen meren pilkahduksen, salmen ja sillan. Vaikka reitin nimi on merireitti, emme kävele varsinaisesti rantaa kuten Camino del Nortella tai Camino Portuguesella.

Jos kuljet teltan ja eväitten kanssa, reitti on loistava. Kevyellä repulla kulkija saa tehdä tarkan ennakkosuunnitelman ja varata majoitukset ja miettiä, mistä saa evästä matkan varrella.
Matkan varrella palvelujen tuottajat eivät yleensä tienneet reitistä. Ihmettelin leimasimen puuttumista, vain Aspön ssarella sellainen oli ja käytössä ensimmäistä kertaa. 

Reitti on hyvin suunniteltu ja merkitty ja sitä toteuttamassa  on ollut työryhmä ja EUn tukirahat.
Polkupyöräilijöille reitti on loistava, paitsi Saaristotien reuna. Maastopyöräilijä voi kulkea koko reitin, mutta retkipyöräilijälle Turku-Kaarina välillä on turhan haastavia kohtia. 

Saarien kirkot ovat auki ympäri vuorokauden. Saarilla on yöpymismahdollisuuksia ja käveltävänä polkuja puhuttelevan karussa maastossa.

Siis Caminolle kaipaavat, matkaa voi tehdä myös kotimaassa. God






2 comments:

  1. Seuraavaksi reitiksi löytyy jo vinkkejä.
    https://www.oulunseurakunnat.fi/oulujoenpyhiinvaellus/reitti

    ReplyDelete